Editor X: Elementen herordenen op DOM-volgorde

Leestijd 3 minuten
Editor X schakelt over naar Wix Studio, ons nieuwe platform voor bedrijven en freelancers.Lees meer over Wix Studio
Met Editor X kun je de DOM-volgorde van je elementen met één klik regelen. Bij gebruik van complexe indelingstools zoals stapelen, layouters of repeaters, zorgt deze optie ervoor dat bezoekers met een handicap je inhoud in dezelfde volgorde kunnen lezen als die op het scherm verschijnt.
In dit artikel lees je meer over:

Het belang van DOM-volgorde begrijpen

DOM-volgorde wordt gebruikt door ondersteunende technologieën om sommige bezoekers te helpen de informatie te vinden die ze nodig hebben. Ze kunnen een schermlezer of de Tab-toets op hun toetsenbord gebruiken om door je pagina te navigeren. Hoe dan ook, de volgorde van je DOM bepaalt de leesvolgorde.
Bij inhoud met veel verschillende soorten elementen (bijvoorbeeld tekst, media, knoppen), is het belangrijk om te controleren of de DOM-volgorde correct is. Op deze manier kunnen bezoekers een logische volgorde volgen en volledig begrijpen waar je website over gaat.

De DOM-volgorde automatisch herordenen

Je kunt de DOM-volgorde van je elementen in een layouter, repeater of stapel automatisch herordenen. We optimaliseren de DOM-volgorde om de visuele volgorde weer te geven, van links naar rechts en van boven naar beneden.

Om de DOM-volgorde te heordenen

Voordat je begint:
Zorg ervoor dat je je op het grootste breekpunt bevindt. Deze optie is niet beschikbaar voor kleinere breekpunten.
  1. Klik bovenaan Editor X op Lagen.
  2. Selecteer de relevante layouter, repeater of stapel.
  3. Klik op het Meer acties-pictogram.
  4. Klik op DOM-volgorde reorganiseren.
Test het uit:
Gebruik een extensie voor schermlezers op je gepubliceerde website om de automatische DOM-volgorde te verifiëren.

De DOM-volgorde handmatig herordenen

Problemen met de DOM-volgorde van je pagina? Je kunt het Lagen-paneel gebruiken om je onderdelen en de elementen daarbinnen handmatig te ordenen.
Om ervoor te zorgen dat de DOM-volgorde overeenkomt met de visuele volgorde, moeten je onderdelen van boven naar beneden worden geordend. De elementen binnen die onderdelen moeten andersom worden geordend, van onder naar boven.

Om de DOM-volgorde handmatig te ordenen:

1. Klik bovenaan Editor X op Lagen.
  2. Kies wat je wilt organiseren:
    • Elementen binnen een onderdeel: Orden de elementen van onder naar boven door ze te slepen en neer te zetten.
    • Onderdelen:
      1. Wijs het bovenste gedeelte aan en klik op het Meer acties-pictogram.
      2. Klik op Schikken.
      3. Klik op Naar voorgrond.
      4. Herhaal stap a-c met alle andere onderdelen, terwijl je van boven naar beneden gaat in het paneel.