Wix Stores: Verzendtarief per product instellen

Leestijd 7 minuten
Breng klanten verzendkosten in rekening die de verzendkosten weerspiegelen die je daadwerkelijk voor elk product betaalt.
Begin met te plannen naar hoeveel regio's je verzendt, hoeveel productgroepen je moet instellen en hoeveel bezorgopties je je klanten wilt bieden. Laten we een voorbeeld bekijken.

Voorbeeld van het instellen van het verzendtarief per product

Kathrine verkoopt handgemaakte woonaccessoires. Haar winkel is gevestigd in de VS, maar ze verzendt ook naar Canada en Mexico - in totaal drie regio's. Na te hebben gekeken hoeveel het kost om haar producten te verzenden, heeft Kathrine besloten om drie productgroepen te creëren: 'Keramiek' voor haar breekbare artikelen, 'Zwaar' voor artikelen die meer dan 2 kilo wegen en 'Standaard' voor al het andere. Ze besluit Amerikaanse klanten twee bezorgopties aan te bieden bij het afrekenen: Standaardverzending of Express, maar slechts één optie voor Mexico en Canada. Om het overzicht te behouden, maakt Kathrine een tabel:
Regio
Standaard
Keramiek
Zwaar
VS
Standaard: € 2,-
Express: € 4,-
Standaard: € 5,-
Express: € 10,-
Standaard: € 6,-
Express: € 12,-
Canada
Standaard: € 4,-
Standaard: € 10,-

Standaard: € 12,-

Mexico
Standaard: € 3,-
Standaard: € 7,-

Standaard: € 9,-

Stap 1 | Creëer of selecteer een verzendregio

Maak om te beginnen de regio aan waarop de verzendregel van toepassing is.
Tip:
Als je de verzendregio al hebt gecreëerd, selecteer je deze en ga je verder met stap 2.
Een regio kan uit een of meer landen bestaan. Het kan ook bestaan uit een of meer regio's binnen een land. Je kunt verschillende verzendregio's instellen voor je webshop. Een verkoper kan bijvoorbeeld vier verzendregio's instellen: een lokale verzendregio voor Californië, een regio voor de rest van de VS, een andere voor Mexico en Canada en tenslotte een voor de rest van de wereld.

Stap 2 | Creëer productgroepen en voeg producten toe aan de groep

Nadat je de optie Tarief per product hebt geselecteerd, kun je beginnen met het maken van de productgroepen die je nodig hebt. Als dat klaar is, kun je elk product aan de juiste groep toewijzen.
Tip:
Je eerste groep fungeert als je standaardproductgroep. We stellen voor dat je deze Standaard noemt. Alle nieuwe producten die je aan je webshop toevoegt, worden automatisch toegevoegd aan de standaardgroep. Indien nodig kun je producten later opnieuw toewijzen.

Stap 3 | Stel verzendtarieven in voor productgroepen

Nu de productgroepen van je winkel zijn aangemaakt, kun je instellen hoeveel je aan verzendkosten wilt vragen. Je kunt één bezorgoptie instellen (bijvoorbeeld Standaardverzending) of je klanten verschillende opties aanbieden (bijvoorbeeld Standaard-, Express).

Stap 4 | Selecteer Geavanceerde instellingen

Nu kun je beslissen wat er gebeurt als klanten meer dan één product kopen. Worden de verzendkosten per product of per pakket gehanteerd? Deze instelling is van toepassing op alle regio's waarnaar je verzendt met de optie Verzendtarief per product.
Daarnaast kun je hier administratiekosten toevoegen en lokale klanten toestaan aankopen op je locatie op te halen. Deze instellingen zijn per regio.

Stap 5 | (Optioneel) Bied lokale bezorg- of afhaalopties aan

Nadat je je verzendregel hebt opgeslagen, kun je de regio opnieuw selecteren en lokale bezorg- of afhaalopties toevoegen.

Stap 6 | (Optioneel) Stel extra regio's in

Als je naar andere regio's wilt verzenden, kun je die nu instellen. Voor andere regio's volg je dezelfde instructies als hierboven en sla je de stap voor het maken van de productgroep over (dat is al klaar).
Nadat je een nieuwe regio hebt gekozen (bijvoorbeeld Canada) en Tarief per product hebt geselecteerd, voer je de naam, het tijdstip en de tarieven in voor elke leveringsoptie die je wilt instellen. De productgroepen zijn al gecreëerd.

Na de eerste instelling:
  • Nieuwe productgroepen toevoegen: Om een nieuwe productgroep toe te voegen of wijzigingen aan te brengen, ga je naar de instellingen voor Verzending en verwerking, selecteer je een regio, klik je op Verzending en vervolgens op Productgroepen beheren.

Klik vanaf daar rechtsboven op het Instellingen-pictogram. Alle nieuwe productgroepen die je creëert, verschijnen in alle regio's en krijgen het standaardtarief. Zorg ervoor dat je indien nodig de tarieven in elke regio bijwerkt.
  • Het toevoegen van nieuwe producten: Tijdens het toevoegen van een nieuw product kun je het aan de juiste productgroep toewijzen in het Geavanceerd-gedeelte rechts.