Bestellingen annuleren

Belangrijk:
Dit artikel is relevant voor bestellingen van Wix Stores, Wix Bookings en Wix Restaurants Orders (Nieuw).
Vanaf het Bestellingen-tabblad op het dashboard van je website kun je elke bestelling annuleren.  Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je de betaling nog niet hebt ontvangen of als de klant de bestelling niet meer wil afronden.
Tips:
  • Je kunt bestellingen annuleren, of ze nu betaald of onbetaald zijn.
  • Je kunt de verwerkingsstatus van een webshopbestelling wijzigen van 'Verwerkt' naar 'Niet verwerkt'.
Lees in dit artikel meer over:
Let op:
Klik hierom te lezen hoe je annuleert en een gedeeltelijke of volledige terugbetaling uitvoert. Je kunt ook een gedeeltelijke of volledige terugbetaling uitvoeren zonder een bestelling te annuleren. Lees hoe

Een onbetaalde bestelling annuleren

Je kunt elke bestelling waarvoor je nog geen betaling hebt ontvangen annuleren.

Om een onbetaalde bestelling te annuleren:

1. Ga naar je Bestellingen op het dashboard van je website.
  2. Klik op de betreffende onbetaalde bestelling.
  3. Klik rechtsboven op Meer acties.
  4. Selecteer Bestelling annuleren.
  5. (Optioneel) Schakel Voorraad bijwerken in om alle artikelen weer op voorraad te zetten.
    Tip: Deze optie is alleen beschikbaar als je Wix Stores gebruikt en voorraden bijhoudt.
  6. (Optioneel) Schakel Stuur een bevestigingsmail naar de klant in.
    • (Optioneel) Voer een notitie in voor je klant. De notitie verschijnt bovenaan de bevestigingsmail.
  7. Klik op Doorgaan.
  8. Klik op De bestelling annuleren.
    Let op: Dit kan niet ongedaan worden gemaakt.

Een betaalde bestelling annuleren

Volg de onderstaande instructies om een betaalde bestelling die je nog niet hebt afgehandeld te annuleren zonder de betaling terug te betalen. Klik hier om te lezen hoe je annuleert en een gedeelte of het hele bedrag terugbetaalt.
Tip:
Verwerking is alleen relevant voor webshopbestellingen.

Om een betaalde bestelling te annuleren:

1. Ga naar je Bestellingen op het dashboard van je website.
  2. Klik op de relevante betaalde en niet-afgehandelde bestelling.
  3. Klik rechtsboven op Meer acties.
  4. Selecteer Annuleren en terugbetalen.
  5. Voer '0' in het Teruggave bedrag-veld in.
  6. (Optioneel) Schakel Voorraad bijwerken in om alle artikelen weer op voorraad te zetten.
    Tip: Deze optie is alleen beschikbaar als je Wix Stores gebruikt en voorraden bijhoudt.
  7. (Optioneel) Schakel Stuur een bevestigingsmail naar de klant in.
    • (Optioneel) Voer een notitie in voor je klant. De notitie verschijnt bovenaan de bevestigingsmail.
  8. Klik op Doorgaan.
  9. Klik op De bestelling annuleren.
    Let op: Dit kan niet ongedaan worden gemaakt.

De bestelstatus wijzigen van 'verwerkt' naar 'niet verwerkt'

Om je administratie up-to-date te houden, kun je de status van een bestelling wijzigen van 'verwerkt' naar 'niet verwerkt'.
Tip:
Verwerking is alleen relevant voor webshopbestellingen.

Om de bestelstatus te wijzigen van 'verwerkt' naar 'niet verwerkt':

1. Ga naar je Bestellingen op het dashboard van je website.
  2. Klik op de betreffende bestelling.
  3. Klik rechtsboven op Meer acties.
  4. Selecteer Als niet afgehandeld markeren.
Wil je meer weten?
Bekijk de volledige cursus in Wix Learn over het opzetten van je webshop of ga naar de video over het beheren van je bestellingen.