Wix en de Digital Services Act (DSA)

Leestijd 3 minuten
De Digital Services Act (DSA) is een verordening van de Europese Unie die tot doel heeft een veiligere digitale ruimte te creëren waar de grondrechten van gebruikers worden beschermd. De handhaving begint op 1 januari 2024.
In dit artikel lees je meer over:

Over de DSA

De DSA is van toepassing op online tussenbedrijven binnen of buiten de Europese Unie die gebruikers koppelen aan inhoud, producten of diensten op de eengemaakte markt van de EU. Bovendien is de DSA van toepassing op gebruikers die zich in de EU bevinden en digitale inhoud creëren die beschikbaar is in de EU.
De belangrijkste doelstellingen van de DSA zijn:
  • De vereisten voor meldings- en actiemechanismen voor inhoudsmoderatie stroomlijnen
  • Gebruikers toestaan om in beroep te gaan tegen beslissingen over inhoudsmoderatie
  • Eenheid aanbrengen in vereisten voor verzoeken van wetshandhavingsinstanties
  • Bedrijven verplichten om transparantierapporten te maken over procedures voor inhoudsmoderatie

Meldingen indienen onder de DSA

Volgens de DSA moeten platforms, zoals Wix, een proces hebben om de melding van illegale inhoud door individuen of entiteiten te vergemakkelijken. Meldingen kunnen worden ingediend door:
  • Gebruikers woonachtig in de EU
  • Gebruikers die buiten de EU wonen over inhoud die toegankelijk is binnen de EU
  • Trusted Flaggers benoemd door de Europese Commissie
Volgens artikel 16 van de DSA kunnen overheidsinstanties, Trusted Flaggers, en gebruikers online klachten indienen over illegale inhoud. Klik om een melding in te dienen.

Richtlijnen voor inhoud

Wix keurt websites van klanten niet vooraf goed en controleert ze alleen om veiligheidsredenen. Als we echter een melding ontvangen over een specifieke website of een specifiek account die inhoud bevat die verboden is volgens onze Inhoudsrichtlijnen, zijn we mogelijk verplicht om het te verwijderen.

Richtlijnen voor wetshandhaving

Als je deel bent van de politie of een overheidsinstantie en een lopende zaak onderzoekt, kun je contact met ons opnemen. Ons beleid is om zo goed mogelijk te voldoen aan lopende politieonderzoeken. Om ervoor te zorgen dat je vraag op de meest efficiënte manier wordt afgehandeld, raden we je aan onze Richtlijnen voor wetshandhaving te lezen.

Acties die we kunnen ondernemen tegen illegale inhoud en schendingen van de Wix-voorwaarden

Als je Inhoud uploadt die in strijd is met de van toepassing zijnde wet, de inhoudsrichtlijnen van Wix, alle andere voorwaarden van Wix, of enige andere overeenkomst tussen jou en Wix die je gebruik van Wix-diensten regelt, kunnen we, indien van toepassing en indien nodig:
  • Je waarschuwen
  • De zichtbaarheid van inbreukmakende of inbreukmakende inhoud beperken, inclusief het verwijderen van, het uitschakelen van toegang tot of degraderen van dergelijke inhoud
  • Betalingen opschorten, beëindigen of beperken
  • De levering van Wix-diensten geheel of gedeeltelijk opschorten of beëindigen
  • Je gebruikersaccount opschorten of beëindigen

Informatie over de verhaalsmogelijkheden van de EU Digital Services Act

Je kunt in beroep gaan tegen een beslissing die we nemen over je Wix-website of -account als je het er niet mee eens bent. Houd er rekening mee dat de volgende verhaalsmogelijkheden beschikbaar zijn:
  • Neem binnen 6 maanden na de melding contact met ons op via appeals@wix.com via het e-mailadres dat is gekoppeld aan je Wix-account waar de gerapporteerde/gedetecteerde inhoud zich bevindt. Voeg een verklaring toe waarom je van mening bent dat de beslissing moet worden teruggedraaid.
  • Als je in beroep wilt gaan tegen de verwijdering van je app of Wix Specialistenaccount, kun je contact opnemen met een van de gecertificeerde vereffeningsinstanties op grond van de Digital Services Act (Verordening EU 2022/2065, DSA).
  • Volgens de van toepassing zijnde wetten van je land heb je mogelijk ook het recht om verhaal te halen bij de rechtbank.

Aangewezen contactpersoon

Overeenkomstig de artikelen 11 en 12 van de DSA wijst Wix Wix Online Platforms Limited aan als contactpunt voor vragen van autoriteiten van de lidstaten, de Europese Commissie, de European Board for Digital Services en ontvangers van de dienst. Stuur vragen in het Engels naar legal@wix.com.