Wix Editor: Een kleurenthema gebruiken en aanpassen

Leestijd 5 minuten
Het maken van een kleurenthema is een belangrijke stap in het ontwerpproces van je website. Bij consistent gebruik zetten kleurthema's de toon voor je bezoekers en laten ze je kennismaken met je merk.
Je kleurenthema wordt automatisch gebruikt op je hele website en in de 'thema'-elementen in het Toevoegen-paneel. Je kunt de kleuren van je thema ook toepassen op elk element op je website.
Lees in dit artikel meer over:

Hoe themakleuren werken op je website

De themakleuren die je kiest, worden weergegeven in de kleurenkiezer — waar je de kleur van elementen afzonderlijk kunt wijzigen. De kleuren verschijnen niet alleen in de kiezer, maar worden ook automatisch gedelegeerd en toegepast op bepaalde elementen op je website.

Basiskleuren

Basiskleuren worden gebruikt voor achtergronden en tekst op je website. Als je Wix apps (bijvoorbeeld Wix Stores, Wix Blog, enzovoort) aan je website hebt toegevoegd, gebruiken die pagina's dezelfde achtergrond- en tekstkleuren.
In de meeste gevallen wordt de helderste kleur (1) gebruikt voor de achtergrond, terwijl de donkerste (2) voor tekst is. Er wordt automatisch een kleurovergang gemaakt, zodat je de tinten naar behoefte kunt aanpassen.
We raden aan om een koppeling met hoog contrast te selecteren, zodat de informatie op je website gemakkelijk te lezen is.
Een bijgesneden screenshot met basiskleuren in een websiteontwerppaneel.

Accentkleuren

Moedig bezoekers aan tot interactie met je website door opvallende accentkleuren te selecteren. Deze kleuren worden gebruikt voor secundaire en decoratieve elementen zoals links, knoppen en menu-elementen. Ze verschijnen ook in thema-elementen zoals knoppen en vakken, evenals op pagina's die betrekking hebben op Wix-apps (zoals Wix Stores, Wix Blog, enzovoort).
Een bijgesneden screenshot met accentkleuren in een websiteontwerppaneel.

Een kleurenthema kiezen

Er zijn verschillende thema-voorinstellingen beschikbaar die je op je website kunt toepassen, die zowel tekst als kleuren bevatten. Onze thema's zijn zorgvuldig gemaakt met complementaire kleuren om een breed scala aan stijlen en ontwerpbehoeften te dekken.

Om een kleurenthema te kiezen en aan te passen:

1. Klik links in de Editor op Websiteontwerp.
  2. Klik onder Websitethema op Thema wijzigen.
  3. Blader door de vooringestelde thema's en klik om een nieuwe te selecteren.
Het websiteontwerppaneel in de Editor. Het Thema-tabblad is geopend en er wordt een thema geselecteerd.

Het aanpassen van je kleurenthema

Je kunt het kleurenthema van de website aanpassen aan de esthetiek van je merk. Kies nieuwe kleuren en pas de tint van basiskleuren aan om de look te krijgen die je echt wilt.

Om je kleurenthema aan te passen:

1. Klik links in de Editor op Websiteontwerp.
  2. Klik onder Pas het ontwerp van je website aan op Kleurenthema.
  3. Kies hoe je het thema wilt wijzigen:
    • Themakleuren wijzigen:
      1. Klik in het paneel op de kleur die je wilt bewerken.
      2. Selecteer een nieuwe kleur door de cursor te gebruiken om een nieuwe kleur te zoeken en te selecteren, of door de exacte kleur in te voeren in HEX-, RGB- of HSB-waarden.
      3. Klik op Toepassen.
    • Pas de tint van de basiskleuren van je thema aan:
      1. Klik op de relevante tint op de basiskleurovergang.
      2. Gebruik de schuifregelaars om de verzadiging en helderheid naar wens aan te passen.
      3. Klik op Toepassen.
Het Kleurenthema aanpassen-paneel in het ontwerp van de website. Er wordt een nieuwe accentkleur toegepast.

Standaardkleuren instellen voor je hele website

Nadat je je kleurenthema hebt gekozen en aangepast, kun je themakleuren instellen als standaard voor bepaalde elementen op je website. Dit is een goede manier om je merk te versterken en ervoor te zorgen dat elementen elkaar aanvullen.

Om standaard kleurinstellingen voor elementen in te stellen:

1. Klik links in de Editor op Websiteontwerp.
  2. Wijs Kleur- en tekstthema aan en klik op Aanpassen.
  3. Klik op Geavanceerde instellingen.
  4. Klik op het kleurvak naast het relevante element om een kleur toe te wijzen:
    • Algemeen: Kies de kleuren die je wilt gebruiken voor primaire en secundaire achtergronden op je website, evenals voor lijnen en scheidingslijnen.
    • Tekst: Pas de door jou gekozen kleuren toe op verschillende teksttypen op je website, inclusief ondertitels en links.
    • Knoppen: Stel de kleuren in die je op primaire en secundaire knoppen wilt gebruiken. Je kunt voor elke knopstatus afzonderlijk een kleur kiezen (standaard, aanwijzen of uitgeschakeld).
De geavanceerde instellingen van een kleurenthema. Er wordt op het kleurvak voor lijnen en verdelers geklikt.

Handmatig themakleuren toepassen op elementen

Je kunt de kleuren van je thema toepassen op eventuele extra elementen op je website. Ze worden opgeslagen in de kleurenkiezer in het elementontwerppaneel, dus het is nog eenvoudiger om een consistent ontwerp te maken.

Om een themakleur op een element toe te passen:

1. Klik op het element in je Editor.
  2. Klik op het Ontwerp -pictogram.
  3. Klik op Ontwerp aanpassen (indien weergegeven).
  4. Klik op de kleurinstellingen.
  5. Klik op het kleurvak.
  6. Selecteer een themakleur uit de kiezer.
Het Ontwerp-paneel van een onderdeel. Er wordt een themakleur toegepast op de achtergrond van het onderdeel.
Tip:
Je kunt aangepaste kleuren die geen deel uitmaken van je thema ook opslaan in de kleurenkiezer. Klik naast Mijn kleuren op +Toevoegen om een nieuwe kleur te selecteren.
Bovendien bevatten de thema-elementen in het Toevoegen-paneel in de Editor al de kleuren van je thema (bijvoorbeeld themaknoppen, -vakken en -lijnen), dus je hoeft je geen zorgen te maken over het handmatig aanpassen ervan aan je website.