Wix Bookings: Reserveringsbeleid toevoegen en instellen vanuit de Wix Owner-app

Leestijd 6 minuten
Je kunt je reserveringsbeleid instellen om te bepalen hoe ver van tevoren en hoe dicht bij een sessie je wilt dat je klanten kunnen boeken. Je kunt ook beperkingen instellen voor hoe dicht bij je diensten je klanten kunnen annuleren of verzetten.
Je kunt ook kiezen of je groepsboekingen wilt inschakelen en boekingen na de startdatum voor bepaalde diensten wilt toestaan. Profiteer van het creëren van verschillend beleid voor verschillende diensten om zowel je klanten als je personeel meer flexibiliteit te bieden.
In dit artikel lees je meer over:

Nieuw beleid toevoegen

Maak meerdere beleidsregels voor verschillende diensten met behulp van de Wix Owner-app. Hiermee kun je het boekingsproces voor elke dienst afzonderlijk beheren en aanpassen, zodat je klanten een naadloze ervaring hebben die is afgestemd op hun specifieke behoeften.
Let op:
  • Bepaalde beleidsregels en opties zijn alleen van toepassing op specifieke soorten diensten, zoals lessen of cursussen.
  • Wanneer je nieuw beleid toevoegt, worden de regels van het beleid van kracht voor alle gekoppelde diensten voor zowel huidige als toekomstige boekingen.

Om een nieuw beleid toe te voegen:

1. Ga naar je website in de Wix Owner-app.
  2. Tik onderaan op Beheren.
  3. Tik op Diensten.
  4. Tik bovenaan op Instellingen
  5. Tik op Reserveringsbeleid.
  6. Tik op + Een nieuw beleid toevoegen
  7. Tik om de Beleidsnaam in te voeren.
  8. Schakel de selectievakjes in en kies het tijdsbestek naast de relevante Boekingsregels voor klanten hieronder:
    • Sta annulering toe: Schakel het selectievakje in om klanten toe te staan hun geboekte sessies te annuleren. Bepaal hoeveel tijd het duurt voor een sessie klanten hun boeking kunnen annuleren door een van de bestaande opties uit de dropdown te kiezen, of maak je eigen aangepaste tijdsbestek.
      Let op: Alleen websiteleden kunnen hun aankomende boekingen op je website annuleren.
    • Sta omboekingen toe: Schakel het selectievakje in om klanten toe te staan hun geboekte sessies opnieuw in te plannen. Bepaal hoeveel tijd het duurt voordat een sessie klanten hun boeking kunnen verzetten door een van de bestaande opties uit de dropdown te kiezen, of maak je eigen aangepaste tijdsbestek voor het opnieuw inplannen.
    • Beperk vroeg boeken: Selecteer hoe lang voor een sessie een klant kan boeken in de Beperk vroeg boeken-dropdown. Je kunt ook Gepersonaliseerd/Aangepast selecteren om een specifiek tijdsbestek te kiezen (bijvoorbeeld 1 week) waarvoor klanten geen boeking kunnen maken.
    • Beperk laat boeken: Stel in hoe dicht bij een sessie klanten kunnen boeken, bijvoorbeeld '24 uur voor de begintijd'. Kies een bestaande optie in het Beperk laat boeken-dropdownmenu. Je kunt ook op aangepast klikken om een specifiek tijdsbestek te kiezen waarna klanten een sessie niet meer kunnen boeken.
  9. (Optioneel) Voer je Beleidsbeschrijving in. Laat klanten weten wat je beleidsvoorwaarden zijn door een notitie aan je dienstenpagina's toe te voegen. Klanten zien het beleid op de betaalpagina wanneer ze boeken.
Een screenshot die laat zien hoe je de boekingsregels voor klanten instelt in een boekingsbeleid op de Wix Owner-app.
  1. (Alleen voor lessen) Tik om het selectievakje naast Geef klanten toegang tot een wachtlijst voor volgeboekte lessen te selecteren.
    1. Tik om de Max. capaciteit wachtlijst in te voeren.
    2. Tik om te kiezen hoe lang een open plek wordt vastgehouden.
  2. (Alleen voor lessen en cursussen) Tik om het Maximum aantal toegestane deelnemers per boeking voor groepsboekingen te kiezen.
  3. (Alleen voor cursussen) Tik om het selectievakje aan te vinken om klanten toe te staan een cursus te boeken nadat deze al is begonnen.
  4. Tik op Beleid opslaan

Gekoppelde diensten beheren

In de Wix Owner-app heb je de mogelijkheid om diensten op elk moment te verplaatsen of te koppelen aan verschillende beleidsregels. Deze functie is handig wanneer je een piek in de vraag naar bepaalde diensten opmerkt. Je kunt dan een restrictiever beleid implementeren om het aantal boekingen effectief te beheren.

Om de gekoppelde diensten van een beleid te beheren:

1. Ga naar je website in de Wix Owner-app.
  2. Tik onderaan op Beheren.
  3. Tik op Diensten.
  4. Tik om de relevante dienst te selecteren die je aan een beleid wilt toevoegen.
  5. Tik op Dienst bewerken
  6. Scrol omlaag naar Geavanceerde instellingen
  7. Tik op Reserveringsbeleid.
  8. Tik onder Reserveringsbeleid op de Naam beleid-dropdown.
  9. Tik om het relevante beleid te selecteren waaraan je de dienst wilt toevoegen.
  10. Tik op Opslaan
Een screenshot die laat zien hoe je een dienst toevoegt aan een boekingsbeleid in de Wix Owner-app.

Standaard beleid instellen

Kies welk beleid je automatisch wilt toepassen op al je diensten. Dit is handig wanneer je nieuwe diensten toevoegt naarmate je bedrijf groeit. Je kunt vervolgens wanneer je maar wilt diensten koppelen aan meer aangepast beleid.
Belangrijk:
  • Je kunt je standaard beleid niet verwijderen. Je kunt echter wel een ander beleid als standaard instellen en vervolgens het oorspronkelijke standaard beleid verwijderen.
  • Wanneer je wijzigt welk van je beleid het standaard beleid is en het oorspronkelijke beleid verwijdert, worden alle diensten automatisch gekoppeld aan het nieuwe standaard beleid.

Om je standaard beleid in te stellen:

1. Ga naar je website in de Wix Owner-app.
  2. Tik onderaan op Beheren.
  3. Tik op Diensten.
  4. Tik bovenaan op Instellingen.
  5. Tik op Reserveringsbeleid.
  6. Tik naast het relevante beleid dat je als standaard beleid wilt instellen op het Meer acties-pictogram
  7. Tik op Als standaard instellen
Een screenshot die laat zien hoe je een beleid instelt als je standaard reserveringsbeleid in de Wix Owner-app.

Beleid verwijderen

Je kunt beleid op elk moment verwijderen, maar zorg ervoor dat je je reserveringsbeleid kiest voordat je irrelevant beleid verwijdert. Wanneer je een beleid verwijdert, worden alle gekoppelde diensten naar je standaard beleid omgezet. Je moet te allen tijde ten minste één reserveringsbeleid hebben.

Om een beleid te verwijderen:

1. Ga naar je website in de Wix Owner-app.
  2. Tik onderaan op Beheren.
  3. Tik op Diensten.
  4. Tik bovenaan op Instellingen.
  5. Tik op Reserveringsbeleid.
  6. Tik naast het relevante beleid dat je wilt verwijderen op het Meer acties-pictogram
  7. Tik op Verwijderen
  8. Tik nogmaals op Verwijderen om te bevestigen.
Een screenshot die laat zien hoe je een reserveringsbeleid verwijdert in de Wix Owner-app.