Toegankelijkheid: Beweging op de pagina verminderen

Leestijd 1 minuten
Wanneer je je website toegankelijk maakt, is het een goed idee om de beweging van de elementen op je website te verminderen. Bewegende elementen kunnen bezoekers met cognitieve problemen (zoals wagenziekte, epilepsie en ADHD) in de problemen brengen.

Vermijden of beperk automatisch afspelen

Je kunt video- en muziekspelers zo instellen dat ze automatisch worden afgespeeld zodra de pagina is geladen. Schermlezers kunnen het echter moeilijk vinden om de website te lezen vanwege de media, en de audio kan de spraak van de schermlezer overschrijven.

Vermijd parallax scrollen

Bij parallax scrollen bewegen de achtergrond en voorgrond met verschillende snelheden. Dit effect wordt meestal gebruikt in pagina-achtergronden en stroken en kan toegankelijkheidsproblemen veroorzaken, zoals problemen bij het navigeren op de website met een toetsenbord of schermlezerfunctionaliteit.

Ondersteuning voor het verminderen van beweging

Als je besluit om automatisch afspelen te gebruiken voor animaties en video's enz. op je website, dan kunnen je websitebezoekers dit desgewenst uitschakelen vanuit hun besturingssysteem.

In Windows heet deze instelling Show Animations en op Mac heet de instelling Reduce Motion.
Volgende stap:
Ga terug naar de Toegankelijkheidschecklist om verder te werken aan de toegankelijkheid van je website.