Studio Editor: Over cellen en rasters

Leestijd 3 minuten
Rasters zijn een krachtig hulpmiddel als het gaat om responsief ontwerp. Het raster bestaat uit cellen en elk element, of elke groep elementen, krijgt zijn eigen cel. Dit houdt je indeling op elk schermformaat op zijn plaats en zorgt ervoor dat elementen elkaar niet overlappen.
Je kunt cellen toevoegen om een onderdeel te ordenen of een geavanceerd CSS-raster toepassen voor nauwkeurigere controle. Het CSS-raster is ook beschikbaar voor elementen zoals containers en repeater-items die niet in cellen kunnen worden opgesplitst.
Een GIF die cellen in een onderdeel aanwijst om de indeling te tonen

Onderdeelraster

In de Studio Editor worden onderdelen geleverd met een ingebouwd raster met een enkele cel (die het hele onderdeel herbergt). Splits de indeling op in meer cellen om een responsieve structuur aan de inhoud te geven. Er zijn verschillende aanpasbare indelingen om uit te kiezen.
Een GIF met de dropdown met beschikbare rasterindelingen voor een onderdeel
Nadat je de relevante indeling hebt gekozen, kun je deze naar wens verfijnen door nieuwe cellen toe te voegen of bestaande cellen te splitsen. Om de grootte van elke cel aan te passen, sleep je de rasterlijnen op het canvas.
Een GIF die laat zien hoe je de rasterlijnen op het canvas sleept

Geavanceerd CSS-raster

Heb je meer precieze controle over het onderdeelraster nodig? Schakel over naar een geavanceerd CSS-raster om de rijen, kolommen en hun grootte aan te passen met geavanceerde metingen (zoals fr, Min/max, %). Je kunt deze instellingen per breekpunt aanpassen, zodat het raster logisch is op elk schermformaat.
Een screenshot van het Indeling-gedeelte in de Inspector na het toepassen van een geavanceerd raster
Pas een geavanceerd CSS-raster toe op een heel onderdeel of alleen op een specifieke cel. Het is ook een manier om een raster toe te voegen aan andere elementen dan onderdelen, zoals een container of een repeater-item. Als de optie beschikbaar is, kun je deze vinden onder het Indeling-gedeelte in het Inspector-paneel.
Een screenshot met het Inspector-paneel wanneer de optie om een geavanceerd raster toe te passen beschikbaar is

Veelgestelde vragen

Klik op een vraag hieronder om meer te lezen over rasters in de Studio Editor.