Hulpprogramma's voor zoekwoordenonderzoek gebruiken om de SEO van je website te optimaliseren

Leestijd 7 minuten
Vind sterke zoekwoorden om je website hoger te laten scoren in de zoekresultaten met behulp van tools voor zoekwoordenonderzoek. Deze tools kunnen worden geïntegreerd met externe providers om de prestaties van je geselecteerde zoekwoorden te vergelijken en meer opties voor te stellen. Je kunt deze tool ook gebruiken om zoekwoorden te optimaliseren in de SEO-checklist en SEO Assistant.
In dit artikel lees je meer over:

Hoe de tool voor zoekwoordenonderzoek werkt

Zoekwoorden (ook wel trefwoorden genoemd) zijn woorden die een gebruiker in een zoekmachine invoert om de gewenste inhoud te vinden. De zoekmachine koppelt gebruikers aan inhoud waarvan het denkt dat die relevant is voor hun zoekwoorden. Effectief gebruik van zoekwoorden op de pagina's van je website kan helpen de positie van je website in de zoekresultaten te verbeteren.
Wil je meer te weten komen over zoekwoorden?
Ga naar de SEO Learning Hub om deze video over het kiezen van de juiste zoekwoorden te bekijken.
Kies eerst de provider van je voorkeur vanuit je SEO-checklist. Nadat je een provider hebt gekoppeld en een zoekwoord en regio hebt geselecteerd, analyseert de gekozen provider de populariteit van een zoekwoord en vergelijkt deze met de database. Vervolgens wordt een rapport gemaakt met een tabel met opties die betrekking hebben op je zoekwoord.
De tabel bevat informatie over deze zoekwoordopties, zoals hun populariteit, de trend van hun populariteit en de moeilijkheid om voor deze zoekwoorden te ranken. Je kunt dit rapport gebruiken om te helpen bij het identificeren van de beste zoekwoorden om te targeten voor de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van je website.
Wanneer je de zoekwoorden hebt gevonden die je wilt gebruiken, kun je ze selecteren en toevoegen.
Lees hieronder meer informatie over elk aspect van het rapport.

Zoekwoordopties

Dit is een lijst met zoektermen die verband houden met het zoekwoord waarop je hebt gezocht. Het aantal opties dat je ziet hangt af van de populariteit van je zoekwoord. Zoekwoordopties zijn gerangschikt op basis van zoekvolume van hoogst naar laagst.

Zoekvolume

Dit is het gemiddelde aantal keren dat gebruikers per maand naar een bepaald zoekwoord zoeken. Je kunt dit getal gebruiken om een idee te krijgen van het potentiële verkeer dat je naar je website kunt brengen als die rankt voor dit zoekwoord. Maar zoekwoorden met een hoog volume zijn waarschijnlijk ook competitiever.

Trend

De Trend-kolom toont een grafische weergave van de volumeverandering voor een bepaald zoekwoord gedurende een periode van 12 maanden. Je kunt deze grafiek gebruiken om te zien of het zoekwoord stijgt of daalt in populariteit.

Moeilijkheid

Deze kolom geeft je een indicatie van hoe concurrerend een trefwoord is en hoe moeilijk het is om voor te ranken. De moeilijkheid om voor een zoekwoord te ranken hangt af van een reeks factoren, waaronder de concurrenten voor het zoekwoord, de kwaliteit van de inhoud die ze maken, de backlinks die elke concurrerende pagina heeft, en de intentie van de gebruiker.
Er zijn drie moeilijkheidsniveaus: Makkelijk, Gemiddeld, en Moeilijk. Deze niveaus geven een idee van de inspanning die nodig is om voor een zoekwoord op de eerste pagina van de zoekresultaten te komen.

Zoekintentie

Intentie geeft je een indicatie van de reden waarom gebruikers naar een bepaald zoekwoord zoeken. De intentie van de zoeker is onderverdeeld in vier categorieën:

• Informatief: Op zoek naar antwoorden op een specifieke vraag. Bijvoorbeeld, 'Hoe verbeter ik de SEO van mijn website'.
  • Navigatie: Probeert een specifieke pagina, website of fysieke locatie te vinden.
  • Commercieel: Op zoek naar informatie over specifieke merken of diensten, meestal met de bedoeling in de toekomst iets te kopen.
  • Transactioneel: De gebruiker wil een actie voltooien, zoals iets kopen. Bijvoorbeeld, 'nieuwe camera kopen'.
Je kunt de intentie gebruiken om te beslissen hoe je de inhoud van je pagina moet schrijven.

Zoekwoorden vinden voor de pagina's van je website

Je kunt de door jou gekozen tool voor zoekwoordenonderzoek gebruiken om zoekwoorden voor de pagina's van je website op twee plaatsen te vinden: via de SEO-checklist op het dashboard van je website of met de SEO-assistent.
Belangrijk:
  • Je kunt maximaal 5 zoekwoorden selecteren voor je SEO-checklist. Je moet minstens 1 zoekwoord toevoegen.Let op: Als je de SEO Assistant gebruikt met postpagina's van Wix Blog, kun je slechts 1 zoekwoord selecteren.
  • Als je Semrush hebt geïntegreerd, kun je 10 zoekopdrachten per 24 uur uitvoeren. Na 10 zoekopdrachten moet je 24 uur wachten of je account upgraden.
SEO Assistant
  1. Ga naar je SEO-checklist op het dashboard van je website.
  2. Klik bovenaan de pagina naast Zoekwoorden op het Bewerken-pictogram.
Een screenshot van toegang tot je zoekwoorden in de SEO-checklist
  1. Klik op Vind goed presterende zoekwoorden.
  1. Kies je zoekwoordprovider uit de lijst en voeg deze toe aan je website (log in met je bestaande inloggegevens of registreer je voor een account).
  2. Zodra je provider is gekoppeld, voer je een zoekwoord in het Zoekwoord-veld in. Je bestaande zoekwoorden verschijnen in een dropdown of je kunt een nieuw zoekwoord invoeren.
  3. (Optioneel) Selecteer in de dropdown een land om in te zoeken.
  4. Klik op Analyseren.
  5. Vink naast de zoekwoorden die je wilt gebruiken voor je checklist het vakje aan onder Geselecteerd.
  6. Klik op Toepassen.
  7. Klik op Opslaan.
Let op:
Zodra je een provider voor zoekwoordenonderzoek hebt gekoppeld, zie je Vind goed presterende zoekwoorden met [de door jou gekozen provider] onder Zoekwoorden. Klik op deze optie om de tool voor zoekwoordenonderzoek te openen.

Een screenshot van Semrush die is gekoppeld als de tool voor zoekwoordenonderzoek in de SEO-checklist.

De door jou gekozen provider upgraden of loskoppelen

Je kunt je gekoppelde provider upgraden of loskoppelen van de SEO-checklist.

Om de door jou gekozen provider te upgraden of los te koppelen:

1. Ga naar je SEO-checklist op het dashboard van je website.
  2. Klik naast Zoekwoorden op het Bewerken-pictogram undefined.
Een screenshot van toegang tot je zoekwoorden in de SEO-checklist
  1. Klik op Vind goed presterende zoekwoorden met [je gekoppelde provider] (bijvoorbeeld: Vind goed presterende zoekwoorden met Semrush Keyword Research).
    Tip: Je kunt ook op Ontdek meer zoekwoord-apps klikken om alle providers van zoekwoordenonderzoek te bekijken en een andere te koppelen.
  1. Klik naast je gekoppelde provider onderaan op App-instellingen (bijvoorbeeld: Mogelijk gemaakt door Semrush Keyword Research).
Een screenshot van het loskoppelen of wijzigen van de tool voor zoekwoordenonderzoek.
  1. Selecteer de actie die je wilt uitvoeren:
    • Pakket upgraden: Dit opent een nieuw tabblad met upgrade-opties voor je website.
    • App verwijderen: Dit verbreekt de koppeling tussen de door jou gekozen provider en je SEO-checklist.
Belangrijk:
Als je de koppeling met je provider verbreekt, wordt de integratie van je website verwijderd. Je verliest ook eerdere zoekopdrachten die je hebt gedaan.