Over segmenten

Leestijd 2 minuten
Leer meer over segmenten en hoe je ze kunt gebruiken om de juiste mensen te bereiken.

Wat is een segment?

Wanneer je een nieuw contact toevoegt aan je contactenlijst, of iemand voert een activiteit uit op je website, zoals het inschrijven voor je nieuwsbrief, worden al hun gegevens opgeslagen (bijv. naam, e-mail, laatste aankoop op je website, laatst bekeken pagina). Je kunt deze waardevolle informatie gebruiken om je contacten te organiseren in groepen die 'segmenten' worden genoemd en die zijn opgebouwd op basis van specifieke filters en criteria.
Maak bijvoorbeeld een segment voor alle contacten die al eerder een artikel op je website hebben gekocht, maar dat de afgelopen dertig dagen niet hebben gedaan. Je kunt deze specifieke groep dan een verdere prikkel sturen, zoals een e-mailcampagne met een speciale aanbieding of een coupon.

Hoe maak ik een segment aan?

Maak een segment met behulp van filters en voorwaardelijke logica. Kies eerst een filter op basis van ofwel een contactkenmerk (stad, land, e-mail, enz.) of een contactactiviteit op je website (aantal aankopen, laatste aankoop, enz.). Kies vervolgens de voorwaardelijke logica voor dit segment (is gelijk aan, is kleiner dan, enz.). Afhankelijk van het filter, kun je ook een waarde kiezen.
Belangrijk:
De logica van de filter(s) verandert op basis van het oorspronkelijke kenmerk of de oorspronkelijke activiteit die je hebt gekozen. Zo zullen de voorwaarden voor 'laatst bekeken' anders zijn dan de voorwaarden voor 'laatst gekocht'.

Om een segment te creëren:

1. Klik rechtsboven op + Nieuwe maken en selecteer Segment.
  2. Geef je segment een naam om het later te kunnen identificeren, bijv. 'Terugkerende klanten'.
  3. Kies alle relevante filters die op dit segment van toepassing zijn. Je voegt deze filters één voor één toe. Hoe meer filters je toevoegt, hoe specifieker het segment wordt. Klik op Een filter toevoegen om je eerste filter te maken.
  4. Maak je filter door een kenmerk, voorwaarde en waarde te kiezen. Onthoud dat de opties veranderen afhankelijk van wat je selecteert.
    1. Kies een optie uit de Contactkenmerken- of Contactactiviteiten-lijst.
    2. Klik vervolgens op de Selecteer een voorwaarde-dropdown om de logica voor je filter te kiezen. De logica bepaalt de regels voor je segment.
    3. (Optioneel) Voer, afhankelijk van het kenmerk, een waarde in voor dit filter (als je bijvoorbeeld 'totaal uitgegeven bedrag' hebt gekozen, moet je ook een bedragwaarde selecteren).
  5. (Optioneel) Klik op +Een filter toevoegen om nog een filter voor je segment te maken. Beide filters werken samen om contacten te vinden voor dit segment.
  6. Als je klaar bent met het toevoegen van filters klik je op Segment maken.
Het nieuwe segment verschijnt onder Jouw segmenten. Klik op Contact tonen om te zien wie overeenkomt met deze filters uit je contactenlijst.