Wix Portfolio: Hoe schrijf je goede alt-tekst?

Leestijd 3 minuten
Alt-tekst beschrijft de afbeelding op een pagina en wordt in plaats van een afbeelding weergegeven als deze niet kan worden geladen. Het kan hardop worden voorgelezen door schermlezers die worden gebruikt door mensen met een visuele beperking. Het wordt ook geïndexeerd door zoekmachinebots om de inhoud van je pagina beter te begrijpen.
Het schrijven van SEO-vriendelijke alt-tekst voor je afbeeldingen is een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen voor je portfolio. Je afbeeldingen hebben een grotere kans om te verschijnen in de zoekresultaten voor afbeeldingen, wat meer verkeer naar je website en een hogere SEO-boost betekent.
In dit artikel lees je meer over:

Alt-tekst aan afbeeldingen toevoegen

Voeg alt-tekst toe aan elk van de afbeeldingen van je project voor een betere toegankelijkheid en SEO-ranking.

Om alt-tekst aan de afbeeldingen van je portfolio toe te voegen:

1. Ga naar Portfolio op het dashboard van je website.
  2. Klik naast het betreffende project op Bewerken.
  3. Klik onder Projectmedia op Media beheren.
  1. Selecteer de relevante afbeelding.
  2. Voeg rechts een korte beschrijving van de afbeelding toe in het Alt-tekst-veld.
  3. Klik rechtsonder op Klaar.

Hoe schrijf je goede alt-tekst?

Het toevoegen van een korte beschrijving aan de afbeelding van je project kan helpen de SEO-ranking en toegankelijkheid te verbeteren.

Definieer je doelen voor je bedrijf

Afhankelijk van of je een fotograaf, architect of webdesigner bent, zullen je doelen anders zijn. Laten we bijvoorbeeld eens naar de onderstaande afbeelding kijken.
Laten we zeggen dat je een architect bent.  In dit geval wordt het gebouw belangrijker en daarom zou je het in je alt-tekst willen vermelden. Dus in plaats van een algemene beschrijving als 'Een gebouw in de stad' te schrijven, zou je iets kunnen schrijven als 'Een prachtige wolkenkrabber die boven de skyline uitsteekt'.

Voeg relevante zoekwoorden toe

Zoekwoorden zijn de woordgroepen die potentiële klanten in Google zullen typen wanneer ze naar jou of een bedrijf als het jouwe zoeken. Zoekwoorden zijn nauw gekoppeld aan je doelen. Als je wilt dat je afbeeldingen als resultaat voor bepaalde zoekwoorden worden weergegeven, is het een goede gewoonte om ze in je alt-tekst in te voegen.

Als je bijvoorbeeld een fotograaf bent en je werk in je portfolio laat zien, zijn je zoekwoorden waarschijnlijk het volgende: het type fotografie waarin je bent gespecialiseerd (bijvoorbeeld dierenfotografie), je naam (bijvoorbeeld: foto door John Doe), of een combinatie van beide (bijvoorbeeld foto van dierenfotograaf John Doe).

Een goede tip is om jezelf in de schoenen van de zoeker te verplaatsen en wat zoekwoordonderzoek te doen om uit te vinden waarnaar mensen zoeken wanneer ze op zoek zijn naar afbeeldingen of diensten zoals die van jou.

Beschrijf je afbeeldingen nauwkeurig

Door je afbeeldingen zo nauwkeurig mogelijk uit te leggen, zullen zoekmachines beter begrijpen wat er mee aan de hand is.

Het is ook een goede gewoonte om veelgebruikte woorden in je alt-tekst te schrijven. Alles wat te complex is, wordt minder snel door zoekers gebruikt. Een goede truc die kan worden gebruikt, is om te proberen de afbeelding te beschrijven alsof je met een vriend praat die de afbeelding niet kan zien. Dit zal je helpen om nauwkeurigere alt-tekst voor je afbeeldingen te schrijven.

Houd je beschrijvingen kort

Je alt-tekst moet niet eindeloos zijn. De aanbeveling is om maximaal 125 tekens te schrijven, anders wordt je alt-tekst mogelijk niet volledig gelezen door zoekmachines.

Vermijd lange beeldbeschrijvingen zoals deze: "Belgische huisgemaakte wafels bedekt met bosbessen en regenboogkleurige hagelslag op roze borden met mooie servetten en een kopje thee met melk en een theepot allemaal gelegd op zeshoekige witte tegels."