Wix Bookings: Een afspraak maken

Leestijd 7 minuten
Afspraken zijn perfect voor klanten die je één-op-één willen ontmoeten, op flexibele tijden die passen bij hun beschikbaarheid. Het aanbieden van afspraken is ook een goede manier om je rustigere openingstijden in te vullen, de planning te vereenvoudigen en de klanttevredenheid te verhogen.
Tip:
Wix Bookings biedt drie verschillende soorten diensten: lessen, cursussen en afspraken. Zorg ervoor dat je het juiste type dienst kiest voor je bedrijf

Stap 1 | Maak een afspraak

Maak om te beginnen een nieuwe afspraak op het Diensten-tabblad op het dashboard van je website. Voeg informatie toe over wat klanten van de afspraak kunnen verwachten. Je kunt een gedetailleerde beschrijving en een afbeelding opnemen om klanten een duidelijker beeld te geven van wat je te bieden hebt.
Voordat je opslaat, kun je in het Overzicht-gedeelte bekijken wat je klanten zien voordat ze hun afspraak boeken.

Om een afspraak te creëren:

1. Ga naar Diensten op het dashboard van je website.
  2. Klik rechtsboven op Voeg een nieuwe dienst toe.
  3. Kies onder Afspraak wat je wilt doen:
    • Klik onder de betreffende afspraaktemplate op Bewerken.
    • Klik op + Kies een blanco template om een lege template te gebruiken.
  4. Vul de Dienstgegevens in:
    • Naam: Voer een naam in voor de dienst.
    • Tagline (optioneel): Voer een slogan in die onder de dienstnaam op je website zal verschijnen.
    • Beschrijving (optioneel): Voer een beschrijving in die op de dienstenpagina van je website zal verschijnen.
      Tip: Klik op AI-beschrijving genereren om AI (kunstmatige intelligentie) je te laten helpen bij het maken van een beschrijving.
    • Afbeelding (optioneel): Voeg een afbeelding toe die klanten kunnen zien wanneer ze je lijst met diensten bekijken.
    • Duur: Stel in hoe lang je sessie duurt.
    • Buffertijd: Voeg wat tijd toe na elke sessie om korte pauzes te creëren.
Een screenshot van een afspraak met de dienstgegevens en het overzicht.

Stap 2 | Stel je prijzen en betaalgegevens in

Maak na het beschrijven van je afspraak je prijzen duidelijk en gemakkelijk te begrijpen. Kies uit vaste, aangepaste of gevarieerde prijzen, of bied de dienst gratis aan. Je kunt ook kortingen aanbieden door de afspraak op te nemen in een pakket of lidmaatschap. Laat je klanten per sessie betalen, met een abonnement of pakket, of beide opties om klanten meer flexibiliteit te geven bij het betalen.

Om je prijs- en betaalgegevens in te stellen:

1. Scrol omlaag naar het Prijs en betaling-gedeelte.
  2. Selecteer de relevante optie onder Kies hoe klanten voor deze dienst kunnen betalen:
    • Per sessie: Klanten betalen voor sessies op basis van de prijs die je instelt.
    • Met een abonnement: Klanten kopen een lidmaatschap of pakket om sessies te boeken.
    • Per sessie of met een abonnement: Klanten betalen ofwel per sessie of met een lidmaatschap of pakket.
  3. Afhankelijk van de betaalmethode die je hebt gekozen, volg je de stappen om het in te stellen:

Stap 3 | Voeg een locatie toe

Geef weer waar je de afspraak aanbiedt, bijvoorbeeld op je bedrijfslocatie(s) of bij de klant. Je kunt ook de optie toevoegen om online af te spreken met een videolink.

Om een locatie toe te voegen:

1. Scrol omlaag naar het Locaties-gedeelte.
  2. Klik op Bewerken om te kiezen waar je dienst wordt geleverd:
    • Bedrijfslocatie: Klik op de Locaties-dropdown en selecteer de locatie(s) waar je deze dienst aanbiedt.
      Tip: Klik op + Locatie toevoegen om een nieuwe bedrijfslocatie toe te voegen.
    • Aangepaste locatie: Voer een beschrijving van de locatie in het veld in (bijvoorbeeld: online vergadering).
    • Bij de klant: De klant voegt zijn of haar locatie toe zodra hij of zij een afspraak heeft geboekt.
Een screenshot van alle locatie-opties
  1. Klik op Opslaan
  2. (Optioneel) Voeg videoconferenties toe zodat de dienst online kan worden aangeboden:
    1. Klik naast Online sessie op Toevoegen.
      Let op: Als je eerder videoconferenties hebt toegevoegd, klik je op de schakelaar om deze in te schakelen.
    2. Selecteer de relevante optie en klik op Doorgaan. Lees meer over het aanbieden van online videoconferenties voor je diensten
Een screenshot met de Online sessie-schakelaar ingeschakeld.

Stap 4 | Stel de beschikbaarheid van je medewerkers in

Afspraaktijden zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van medewerkers tijdens hun werktijden. Je kunt nieuwe medewerkers toevoegen en hun beschikbaarheid instellen volgens individuele planningen.

Om de beschikbaarheid van je medewerkers in te stellen:

1. Scrol omlaag naar het Medewerkers-gedeelte.
  2. Klik op het selectievakje naast elke medewerker die de afspraak geeft. Hiermee stel je de afspraakbeschikbaarheid in.
  3. (Optioneel) Klik op het Medewerker toevoegen-pictogramom een nieuwe medewerker aan te maken.
    Tip: Vergeet niet om later de werktijden van de nieuwe medewerker in te stellen
  4. Klik op Beschikbaarheid tonen om de beschikbaarheid van afspraken te bekijken en klik vervolgens op Sluiten.
    Let op: Beschikbaarheid van een afspraak is afhankelijk van de tijden van de medewerkers en andere factoren. Lees meer over wat van invloed is op de beschikbaarheid van afspraken.
Een screenshot met geselecteerde medewerkers en waar de beschikbaarheid van de dienst kan worden getoond.
Let op:
Je kunt de wekelijkse beschikbaarheid van je personeel ook bekijken en beheren in het Werkrooster op het Boekingsagenda-tabblad van het dashboard van je website.

Stap 5 | Voeg afbeeldingen toe aan je afspraak

Voeg afbeeldingen in hoge resolutie toe die laten zien wat je klanten kunnen verwachten om hen aan te moedigen afspraken te maken.

Om afbeeldingen aan je afspraak toe te voegen:

1. Scrol omlaag en klik op Afbeeldingen.
  2. Voeg de volgende soorten afbeeldingen toe aan je afspraak:
    • Omslagfoto: Selecteer een afbeelding voor de achtergrond van de koptekst van je dienst.
    • Dienstgalerij: Voeg meer afbeeldingen van hoge kwaliteit toe aan een galerij voor je dienstenpagina. Je kunt de indeling en het ontwerp van de galerij aanpassen in je Editor.
  3. (Optioneel) Klik op + Voeg alt-tekst toe om alt-tekst aan je afbeeldingen toe te voegen die ze beschrijft voor zoekmachines en schermlezers.

Stap 6 | Pas je boekingsvoorkeuren aan

In het Boekingsvoorkeuren-gedeelte kun je je online boekingsopties en formulier aanpassen. Maak de afspraak 'alleen lezen' als je wilt dat klanten contact met je opnemen voor een consult voordat ze boeken. Je kunt ook toestemming vragen voor het boeken van je meest gewilde afspraken, of een aangepast boekingsformulier voor de dienst maken als je extra informatie van klanten nodig hebt.

Om je boekingsvoorkeuren aan te passen:

1. Scrol omlaag en klik op Boekingsvoorkeuren.
  2. Selecteer een Boekingsbeleid in de dropdown of kies wat je wilt doen:
    • Nieuw beleid toevoegen: Klik op + Nieuw beleid toevoegen om nieuw boekingsbeleid te maken.
    • Beleid bewerken: Klik op Beleid bewerken om wijzigingen aan te brengen in een bestaand boekingsbeleid.
  3. Schakel Online boekingen in om klanten in staat te stellen online afspraken te boeken:
    Let op: Schakel de Online boekingen-schakelaar uit om de afspraak alleen-lezen te maken.
    1. Kies welk boekingsformulier je wilt gebruiken uit de dropdown (alleen beschikbaar als je online boekingen hebt ingeschakeld):
      • Gepersonaliseerd formulier: Klik op Gepersonaliseerd boekingsformulier om een nieuw boekingsformulier te maken voor deze dienst.
      • Formulier bewerken: Klik op Formulier bewerken om wijzigingen aan te brengen in je boekingsformulier.
    2. Kies hoe je Boekingsaanvragen wilt accepteren (alleen beschikbaar als je online boekingen hebt ingeschakeld):
      • Accepteer automatisch alle boekingen wanneer beschikbaar: Klanten kunnen een afspraak maken zonder jouw goedkeuring.
      • Boekingsaanvragen handmatig goedkeuren of afwijzen: Je moet afspraken met klanten goedkeuren/afwijzen.
        Let op:
        Alleen beschikbaar als de afspraak niet is gekoppeld aan een lidmaatschap of pakket.
        • (Optioneel) Schakel Meerdere klanten kunnen aanvragen hetzelfde tijdvak te boeken in om klanten in staat te stellen afspraken voor dezelfde tijdvakken aan te vragen.
  4. Klik op Opslaan