Wix Blog: Blogcategorieën maken en beheren

Leestijd 5 minuten
Categorieën zijn een ideale manier om je blog in verschillende onderwerpen te sorteren en je lezers een algemeen idee te geven waar je blogposts over gaan. Nadat je je categorieën hebt ingesteld, kun je deze weergeven op je blogpagina's als een categoriemenu. Je kunt ook postfeeds instellen om specifieke categorieën weer te geven.
In dit artikel:

Blogcategorieën aanmaken

Maak categorieën voor elk van de onderwerpen die je blog behandelt. Je kunt posts aan meer dan één categorie toewijzen (tot 10 per post), dus je hebt de vrijheid om je posts in te delen zoals jij dat wilt. Geef je categorieën makkelijk te begrijpen titels en beschrijvingen, zodat lezers weten wat ze kunnen verwachten.

Om een categorie te creëren:

1. Ga naar Categorieën op het dashboard van je website.
  2. Klik op Nieuwe categorie. Let op: Het blog komt standaard met een aantal standaardcategorieën. Klik op Bewerken om er een van deze categorieën aan te passen.
  3. Voer de categoriegegevens in:
    • Categorielabel: Het label verschijnt in het menu van je blog en onderaan de blogposts in deze categorie. Zorg ervoor dat je het kort en informatief houdt.
    • URL-slug: Dit is de URL van de blogcategorie die lezers kunnen zien in de browserbalk (en gebruiken om de categorie direct te openen). Het categorielabel wordt automatisch als slug (einde van de URL) gebruikt, maar je kunt dit indien nodig aanpassen.
Let op:
De URL-slug moet minstens twee tekens lang zijn en mag niet meer dan één schuine streep bevatten.  Je kunt bijvoorbeeld de slug veranderen in recepten/groenten, maar je kunt het niet veranderen in recepten/groenten/tomaten

1. Voer de SEO-instellingen en de instellingen voor delen op social media van de categorie in.  Deze informatie verschijnt in zoekmachines en wanneer je de categorie deelt op social media.
    • Titel van de categorie: Voer een titel in die je categorie beschrijft. Deze hoeft niet hetzelfde te zijn als het categorielabel.
    • Categoriebeschrijving: Voer een beschrijving voor de categorie in, zodat lezers weten wat ze kunnen verwachten als ze je categorie op Google vinden of gedeeld zien worden op social media.
    • Categorie-afbeelding: Het toevoegen van een afbeelding is optioneel. Deze afbeelding verschijnt wanneer je de categorie deelt op social media.
  2. Klik op Opslaan.
Tip:
Je kunt ook een nieuwe categorie creëren terwijl je je blogpost creëert. Klik op het tabblad Categorieën aan de linkerkant van een blogpost om nieuwe categorieën toe te wijzen en te creëren.

Posts aan categorieën toewijzen

Je kunt posts aan categorieën toewijzen terwijl je de post aan het schrijven bent, of je kunt later terugkomen naar de post-samensteller om de post aan categorieën toe te voegen.

Om posts aan categorieën toe te wijzen:

1. Ga naar Blog op het dashboard van je website.
  2. Selecteer de post die je wilt bewerken, of klik op Nieuwe post schrijven om een nieuw post toe te voegen.
  3. Selecteer de categorieën waaraan je de post wilt toewijzen. (Tot tien categorieën).
    Tip: Klik op Categorie creëren om een nieuwe categorie te maken.
  4. Klik op Publiceren.

Categorieën opnieuw ordenen

Categorieën verschijnen in de volgorde waarin je ze creëert in het categoriemenu en de feed. Je kunt deze volgorde wijzigen door ze op het Categorieën-tabblad naar boven of beneden te slepen in de lijst.

Om je categorieën opnieuw te rangschikken:

1. Ga naar Categorieën op het dashboard van je website.
  2. Klik en versleep het handvat om de categorieën naar boven of beneden te verplaatsen.

Een categorie verwijderen

Je kunt categorieën verwijderen als je ze niet meer nodig hebt. Het verwijderen van een categorie verwijdert de posts erin niet. De posts verschijnen nog steeds onder Alle posts en alle andere categorieën waaraan ze waren toegewezen.

Om een categorie te verwijderen:

1. Ga naar Categorieën op het dashboard van je website.
  2. Wijs een categorie aan en klik op het Meer acties-pictogram
  3. Klik op Verwijderen.
  4. Klik op Verwijderen om te bevestigen.