Wix Blocks: Verzamelingen maken en beheren

Leestijd 3 minuten
Wix Blocks is beschikbaar voor alle Wix Studio-gebruikers. Word lid van
Met Wix Blocks kun je verzamelingen (databases>Wix Studio aan je app toevoegen. Het beheren van verzamelingen in Blocks is vergelijkbaar met het beheren van verzamelingen op Wix-websites. Maar er zijn een paar punten die heel anders zijn. Bekijk ze in dit artikel.
Tip:

Een Blocks-verzameling is een placeholder

Het belangrijkste om te begrijpen over een Blocks-verzameling is dat het een placeholder is voor de gegevens van elke website waarop het is geïnstalleerd. Dit komt omdat een Blocks-verzameling op meerdere websites kan worden gebruikt, zelfs op duizenden websites. Deze websites kunnen erg van elkaar verschillen en hun eigen databases hebben. Denk aan een verzameling die klantgegevens bevat. Elke website kan een lijst met eigen klanten hebben en je widget kan op alle klanten van toepassing zijn.

Wanneer je een verzameling maakt in Blocks, definieer je de velden van de verzameling en maak je het mogelijk om ernaar te verwijzen in de code van de app. Je kunt ook standaardgegevens toevoegen in Blocks, maar dat hoeft niet. Als je standaardgegevens toevoegt, worden deze automatisch samen met de app op de website geïnstalleerd en kunnen ze later worden vervangen door gegevens van elke website waarop de app is geïnstalleerd.

Als je de structuur van een verzameling in Blocks in een toekomstige versie van je app wijzigt, heeft dit invloed op elke website waarop deze is geïnstalleerd. Ga dus voorzichtig te werk en breng geen wijzigingen aan die websites kunnen beschadigen.
Let op:
Blocks-verzamelingen worden meegeteld onder de CMS-item- en verzamelingslimiet.

Over de standaardgegevens

Gegevens die je aan je Blocks-verzamelingen toevoegt, worden geïmporteerd naar de website waarop je app is geïnstalleerd, waardoor je websitemakers standaardgegevens voor je app krijgen. Als je ervoor kiest om standaardgegevens toe te voegen, houd er dan rekening mee dat:
  • De website waarop je app is geïnstalleerd, kan die gegevens later wijzigen.
  • De standaardgegevens worden pas bij de eerste installatie geïmporteerd. Als je een nieuwe versie van je app uitbrengt en de gegevens in de verzameling wijzigt, worden de gegevens die al bestaan op een website waarop je app is geïnstalleerd niet overschreven.

Om een verzameling aan je app toe te voegen

1. Klik in het linkermenu van je app op het Database-pictogramdatabase icon
  2. Klik op Nieuwe verzameling.
  3. Maak een unieke naamruimte voor je app, als je dat nog niet hebt gedaan. Maak de naamruimte zinvol en duidelijk (als je je app nog geen naam hebt gegeven, wordt je getriggerd om deze nu een naam te geven).
  4. Geef je verzameling een naam.
  5. Definieer de structuur van je verzameling in het CMS
  6. Optioneel - voeg items toe aan je verzameling. Deze standaardgegevens worden samen met je app geïmporteerd naar elke website waarop deze is geïnstalleerd

Bekijk je verzameling in de Editor

Wanneer je een Blocks-app met een verzameling naar je website importeert, verschijnt de verzameling in het CMS  collection onder Je verzamelingen. De naamruimte van je app verschijnt naast deze verzameling om aan te geven dat deze van Blocks komt. Vanaf nu kun je je verzameling beheren zoals op elke andere Wix-website.
Belangrijk
Als je de app van de website verwijdert, wordt de verzameling ook verwijderd.

Toegang tot de verzamelingsgegevens via code

Schrijf eerst deze importinstructie in je widgetcode:
1import wixData from 'wix-data';
Om toegang te krijgen tot je verzameling en verschillende acties uit te voeren, zoals query's, invoegen, enzovoort, gebruik je de volgende syntaxis met elke wix-data-API. Dit is bijvoorbeeld hoe je een verzameling opvraagt (lees meer over je naamruimte):
1wixData.query("/") .find() .then( (results) => { //your code using the "results"; });
Lees meer over het werken met de Wix Data API.