Overzicht subdomeinen

Leestijd 2 minuten
Een subdomein is een extensie van je primaire domeinnaam. Het wordt vóór je hoofddomein toegevoegd om een apart webadres te vormen. Subdomeinen worden meestal gebruikt om bezoekers naar een specifieke pagina of onderdeel van je website te leiden.Het maakt nog steeds deel uit van de hoofdwebsite, maar kan door zoekmachines als een aparte website worden beschouwd.
Het adres voor een blogsubdomein kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien: blog.voorbeeld.com.
Afbeelding die de delen van een URL toont, om te illustreren hoe een subdomein wordt weergegeven in een URL.

Voordelen van subdomeinen

Enkele voordelen van het gebruik van subdomeinen zijn:
  • Organisatie: Subdomeinen kunnen helpen om verschillende onderdelen van een website te scheiden, waardoor het voor bezoekers gemakkelijker wordt om de inhoud te vinden waarnaar ze op zoek zijn. Je kunt bijvoorbeeld één subdomein gebruiken voor een webshop en een andere voor je blog.
  • Merkidentiteit: Subdomeinen zijn handig voor het maken van webpagina's met verschillende identiteiten, terwijl ze nog steeds gerelateerd zijn aan je hoofdwebsite. Een winkel kan bijvoorbeeld onderscheid maken tussen de fysieke winkel en de webshop, of een nieuwswebsite kan voor elk onderdeel van de website een ander subdomein gebruiken.
  • Zoekresultaten: Subdomeinen kunnen helpen om de SEO van een website te verbeteren, waarbij elk subdomein afzonderlijk in de zoekresultaten van de hoofdwebsite wordt weergegeven. Dit kan helpen de zichtbaarheid van de website te vergroten en meer verkeer naar de website te leiden.

Manieren om subdomeinen in je Wix-account in te stellen

Methode van primaire (root) domeinkoppeling
Subdomeinbestemming
Actie vereist
Een Wix-domein of een domein dat via naamservers aan Wix is gekoppeld
Een externe (niet-Wix) website, bron of blog

Voeg de vereiste DNS-records toe aan je Wix-account. Lees hoe je een subdomein aan een externe website koppelt.

Een Wix-domein of een domein dat via naamservers aan Wix is gekoppeld.
Wix-website

Upgrade je website en voeg het subdomein toe aan je Wix-account. Lees hoe je een subdomein koppelt aan een website in je Wix-account.
Domein gekoppeld aan Wix via doorverwijzing (pointing) of niet gekoppeld aan Wix
Wix-website
Upgrade je website en voeg het subdomein toe aan je Wix-account. Voeg vervolgens de vereiste DNS-records toe bij je domeinhost. Lees hoe je een subdomein aan een externe website koppelt.

Veelgestelde vragen

Klik op een vraag hieronder om meer te lezen over hoe je Wix-account werkt met subdomeinen.