Over Velo by Wix

Leestijd 4 minuten
Bezoek de Velo by Wix-website om meer te lezen.
Velo is een open ontwikkelingsplatform dat de manier waarop je webapplicaties bouwt versnelt.

Werk in de visuele bouwer van Wix, voeg aangepaste functionaliteit en interacties toe met behulp van de API's van Velo, gebruik je eigen tools en geniet van serverloze codering in zowel de frontend als de backend. En dit allemaal in een open, uitbreidbaar platform.
Velo-backend ondersteunt Node 14.

Functies van Velo

De volgende Velo-functies maken je webapp-ontwikkeling probleemloos:
  • Codering. Voeg je eigen JavaScript-code aan een Wix-website toe en werk met onze API's om aangepaste functionaliteit en interacties aan je website toe te voegen.

Velo biedt ook een volledig serverside runtime-systeem op basis van Node.js. Je kunt functies van de backend naar de clientside exporteren met behulp van ES2016-modules en Velo's webmodules. Velo bedient al je bestanden voor je.

Je kunt werken met frontend- en backend-gebeurtenissen die door veel van de apps Wix's en hun elementen worden gecreëerd. Je kunt ook werken met de contacten van je website, de SEO van je website verbeteren, met API's werken die interageren met de browsers van je bezoekers, en klussen inplannen om code met gespecificeerde intervallen te laten draaien.

Velo bevat een tool voor functioneel testen voor het testen van backend-code zonder deze vanaf de frontend te hoeven triggeren. Je kunt aangepaste parameters definiëren om te gebruiken bij het testen van backend-functies.
  • Databases. Wanneer je Velo inschakelt, voeg je ook automatisch Wix Data toe aan je website. Hiermee kun je met onze ingebouwde databases werken. Wix-apps zijn krachtige diensten en geweldige functies die je website kunnen verbeteren en je bedrijf kunnen laten groeien. Als je veel Wix-apps aan je website toevoegt, worden hun gegevens ook automatisch toegevoegd als nieuwe verzamelingen op je website.

Zodra je databases op je website hebt ingeschakeld, kun je de visual builder van Wix gebruiken om je gegevens aan elementen op je website te koppelen, gebruikersinvoer vast te leggen en dynamische pagina's te maken. Je kunt ook je eigen dynamische pagina's definiëren met onze aangepaste routers.

Met Velo kun je je website ook verbinden met een externe database met behulp van onze Externe Database SPI. Vervolgens kun je op dezelfde manier met die database werken als je met onze ingebouwde verzamelingen zou doen.
  • Serverloos, veilig en onderhouden.  Al het werk dat je doet wordt gehost op de clouddiensten van Wix. Dat betekent dat je je nooit zorgen hoeft te maken over de initiële configuratie van je server of het onderhoud op lange termijn. Wix schaalt de resources van je website automatisch naar behoefte en je profiteert van onze waterdichte beveiliging.
  • Open platform. Met Velo kun je de functionaliteit van je website uitbreiden naar andere diensten. Je kunt NPM-pakketten, installeren, onze fetch-functie gebruiken om externe API's aan te roepen, en de functionaliteit van je website als een API toegankelijk maken met onze http-functies.
  • Ingebouwde IDE. Velo voegt een ingebouwde IDE toe aan je Wix-website, zodat je rechtstreeks in de Wix Editor kunt coderen.
    Onze IDE:
    • Minimaliseert je CSS
    • Minimaliseert je JavaScript
    • Bundelt je JavaScript-bestanden
    • Transpilet je moderne JavaScript-code naar ES2015 zodat deze kan draaien op oudere browsers.
    • Laat je je databases beheren
  • Testwebsites. Terwijl je de functionaliteit van je website ontwikkelt, wil je misschien een versie van je website testen op een deel van je bezoekers. Je kunt dit doen door een testwebsite te maken. Vervolgens kun je onze loggingtool gebruiken om na te gaan hoe je website het doet, voordat je deze openstelt voor meer websitebezoekers.

• Velo-pakketten. Naarmate je je website ontwikkelt, wil je misschien specifieke functionaliteiten toevoegen. Met de functie voor het hergebruiken van code van Velo kun je eenvoudig een Velo-pakket kiezen met de functionaliteit die je wilt, en deze toevoegen aan je website(s). Velo-pakketten zijn gebouwd met behulp van de Velo API's en zijn speciaal gemaakt voor Wix-websites en werken naadloos samen met Wix-elementen en -apps. Er zijn twee soorten Velo-pakketten:
    • Gebouwd door Wix
      Met Velo-pakketten die zijn gebouwd door Wix, kun je eenvoudig populaire functionaliteit toevoegen aan je website zonder uren kwijt te zijn aan het schrijven van complexe code.
    • Door jou gebouwd
      Je kunt je eigen Velo-pakketten maken met behulp van Wix Blocks. Schrijf een code, bouw het in een pakket, en hergebruik het op meerdere websites.
  • Developer Tools.Velo biedt ontwikkelaarstools waarmee je de code op je Wix-website kunt controleren, testen en bewerken:

Logs. Met Velo's log-functie kun je informatie verzamelen over Wix-websitegebeurtenissen, zoals console-logs, HTTP-functies en webmodule-functies. Je kunt live websitegebeurtenissen in realtime onderzoeken, websitegebeurtenissen eenvoudig integreren met Google Operations of websitegebeurtenissen koppelen aan een externe monitoringstool om gebeurtenisstatistieken te genereren en foutloganalyses uit te voeren.

Secrets Manager. Met Velo's Secrets Manager kun je geheimen zoals API-sleutels veilig opslaan. De waarde van elk geheim wordt veilig opgeslagen en gecodeerd in de Secrets Manager in het dashboard van je website, zodat alleen jij er toegang toe hebt. Je kiest een naam voor elk geheim, die wordt gebruikt in de code van je website.

Getriggerde e-mails. Met Getriggerde e-mails kun je je bezoekers e-mails sturen wanneer ze specifieke gebeurtenissen triggeren. Je kunt de e-mails personaliseren door variabelen toe te voegen aan de tekst en deze te vervangen door waarden die je definieert met behulp van code.

Velo-leermiddelen

Naast alle artikelen op onze ondersteuningswebsite hebben we de volgende bronnen om je te helpen van start te gaan en door te gaan met leren:

Velo by Wix opent eindeloze mogelijkheden voor hoe je je applicatie kunt aanpassen. Om Velo optimaal te benutten, moet je vertrouwd raken met alle functies. Daarna kun je beslissen hoe je 'de verschillende functionaliteiten mixt en matcht' om ze voor je te laten werken.

Om Velo in te schakelen op je website

Klik in de bovenste balk van je website op Dev-modus en activeer Velo in de dropdown.