Over externe URL-parameters

Leestijd 1 minuten
Sommige externe marketingtools kunnen een dubbele versie van de URL van je pagina maken met toegevoegde parameters voor trackingdoeleinden. De volgende URL bevat bijvoorbeeld een trackingparameter: https://www.mystunningsite.com/ ?gclid=Test
Voorbeelden van veelvoorkomende externe parameters:
  • gclid: Toegevoegd door Google Ads. Lees meer
  • fbclid: Toegevoegd door Facebook wanneer iemand op je pagina klikt via een sociale post.
De toegevoegde parameter heeft geen invloed op de inhoud van je pagina. In de meeste gevallen herkent Google deze versie van de URL als een duplicaat en sluit deze uit van indexering. Er is echter nog steeds een kans dat Google de URL als een afzonderlijke pagina van je website beschouwt en twee versies in zoekresultaten weergeeft: de gewone URL en de andere met trackingparameters.
Als je in Google Analytics een URL met trackingparameters ziet, kun je deze uitsluiten door filters op je weergave toe te passen. We raden aan een nieuwe weergave toe te voegen en de filters daar toe te passen, aangezien filters de toekomstige gegevens van je weergave kunnen aanpassen.