CMS: Index van termen

Leestijd 6 minuten
De definities hieronder zullen je helpen om het CMS (Content Management System), de verzamelingen en inhoud, gekoppelde pagina's en elementen, en meer te begrijpen. Met het CMS kan je website een breed scala aan inhoudstypen opslaan en openen, een onbeperkt aantal pagina's maken en nog veel meer.
Een screenshot van een verzameling recepten in de Content Manager.

Verzameling

Je CMS bestaat uit een of meer verzamelingen. Een verzameling is een database van de inhoud van je website die in een raster van rijen en kolommen is geplaatst. Inhoud kan bestaan uit tekst, afbeeldingen, bestanden en andere soorten inhoud voor een bepaalde website.

Elke rij in een verzameling vertegenwoordigt een item. Elke kolom in de tabel is een veld, dat van een specifiek inhoudstype kan zijn, gewoonlijk een eigenschap van het item zoals een kleur. Je kunt elementen op je website koppelen aan items en velden in je verzameling.

Je website heeft twee afzonderlijke maar gerelateerde verzamelingen, een optionele Sandbox-verzameling en de Live-verzameling. In de Sandbox-verzameling kun je werken terwijl je je website ontwikkelt in de Editor. De Live-verzameling is wat wordt weergegeven op je live website en waar live bezoekers interactie mee hebben. De Sandbox kan op elk moment worden gesynchroniseerd met de Live-verzameling, maar dit zal de huidige inhoud van de Live-verzameling overschrijven.

Koppelen aan CMS

Koppelen aan het CMS is het proces van het koppelen van je elementen aan een verzameling via een dataset. Je kunt je elementen aan een verzameling koppelen om inhoud weer te geven of om gebruikersinvoer vast te leggen. Om je elementen aan een verzameling te koppelen, moet je een dataset op je pagina hebben.

CMS (voorheen Content Manager)

Het CMS is waar je de inhoud van je verzamelingen bewerkt. Ga naar het CMS vanaf het dashboard van je website of vanuit je Editor.

Dataset

Datasets vormen de essentiële link tussen de elementen op je pagina en de inhoud in je verzameling. Ze zijn puur functioneel en verschijnen niet op je live website. Je kunt ze gebruiken om een tweerichtingsverbinding te creëren, zodat je verzamelingsinhoud kunt weergeven, gebruikersinvoer kunt vastleggen, of beide. In je datasetinstellingen kun je specificeren welke items worden geladen, in welke volgorde, en hoeveel er tegelijk worden weergegeven.

Dataset-modus

De datasetmodus is een instelling die bepaalt wat de elementen die aan je verzameling gekoppeld zijn kunnen doen met de inhoud van de verzameling. Opties zijn lezen en schrijven, alleen lezen en alleen schrijven.

Dynamische lijstpagina

Een dynamische lijstpagina is een dynamische pagina die wordt gebruikt om een aantal items uit je verzameling weer te geven die allemaal aan dezelfde criteria voldoen. Wanneer je de URL voor een dynamische lijstpagina maakt, kun je velden in je verzameling gebruiken die een groep items in je verzameling identificeren.

Dynamische itempagina

Een dynamische itempagina is een dynamische pagina die wordt gebruikt om één item uit je verzameling tegelijk weer te geven. Wanneer je de URL voor een dynamische itempagina maakt, kun je een veld in je verzameling gebruiken dat elk item in je verzameling uniek identificeert.

Dynamische pagina

Een dynamische pagina is een pagina die je ontwerpt met één indeling die steeds opnieuw kan worden gebruikt, telkens met een ander item of andere items uit je verzameling. De eigenlijke inhoud die een dynamische pagina weergeeft, wordt bepaald door zijn URL. Er zijn twee soorten dynamische pagina's, dynamische itempagina's en dynamische lijstpagina's.

Dataset dynamische pagina

Een dataset voor een dynamische pagina is een component in je Editor dat automatisch wordt toegevoegd wanneer je een dynamische pagina maakt. Net als bij een gewone dataset, kun je de elementen op je pagina koppelen aan je verzamelingen. Je kunt ook meer filters toevoegen en de inhoud op je pagina sorteren.

Veld

Een veld is de plaats in je verzameling waar je inhoud opslaat, en wordt weergegeven als een kolom. Elk item in je verzameling bestaat uit een of meer velden, zoals Tekst, Afbeelding, Boolean, Getal, Datum en Tijd, en meer. Verzamelingen hebben ook standaard systeemvelden die standaard verborgen zijn.

Veld-ID (Velo by Wix)

Een veld-ID is de unieke identificatienaam die je gebruikt om in code naar een veld in een verzameling te verwijzen.

Wanneer je een nieuw veld aan je verzameling toevoegt, kun je de veld-ID specificeren. Als je geen eigen veld-ID opgeeft, wordt er een gemaakt op basis van de veldnaam. Je kunt de veld-ID niet meer wijzigen nadat het veld is aangemaakt.

Veldnaam

De veldnaam is het label dat je bovenaan de kolom ziet voor dat veld in je verzameling. De veldnaam wordt ook gebruikt bij het koppelen van pagina-elementen aan een dataset in de Editor.

Wanneer je een nieuw veld in een verzameling toevoegt, geef je de veldnaam op. Je kunt de veldnaam wijzigen nadat het veld is aangemaakt, en alle koppelingen met dat veld zullen worden bijgewerkt.

Veldtype

Het veldtype bepaalt wat voor soort inhoud het veld bevat. Kies uit verschillende veldtypen, waaronder tekst, afbeelding, boolean, getal, datum en tijd, rich text, URL, document en meer. Wanneer je een nieuw veld in een verzameling toevoegt, geef je het veldtype op. Het veldtype wordt gebruikt bij het koppelen van pagina-elementen aan velden in je verzameling.

Item

Een item is één record in een verzameling en wordt weergegeven als een rij in de verzameling. Elk item in je verzameling bestaat uit een of meer velden.

Live-verzameling

De live-verzameling is de verzameling die is gekoppeld aan je gepubliceerde website. De inhoud in de live verzameling is wat zichtbaar is op je gepubliceerde website. Het is ook de verzameling waar inhoud die je op je live website verzamelt, wordt opgeslagen. Je kunt verzamelingen synchroniseren en inhoud kopiëren van de optionele Sandbox naar je Live-verzameling, of je live inhoud naar je Sandbox overschrijven om ermee te werken in de Editor. Lees hier meer over de Sandbox.

Toegang

Machtigingen geven je controle over welke bezoekers interactie mogen hebben met de inhoud in je verzamelingen en wat ze mogen doen. De beschikbare machtigingen zijn maken, lezen, bijwerken en verwijderen. Je kunt verschillende machtigingen toewijzen aan verschillende rollen.

Primair veld

Het primaire veld van een verzameling wordt gebruikt om een andere verzameling in staat te stellen er aan te koppelen en naar te verwijzen

Elke verzameling heeft een primair veld. Het veld wordt aangegeven met een vlagpictogram naast de veldnaam. Standaard is het Titel-veld het primaire veld. Je kunt echter elk tekstveld in de verzameling als primair veld definiëren.

Repeaters

Met repeaters kun je één indeling maken voor een groep elementen. Elk repeater-item gebruikt dezelfde indeling, maar toont andere inhoud.

Je kunt de elementen in repeaters koppelen aan CMS-verzamelingsvelden om inhoud dynamisch weer te geven. Elk repeater-item toont vervolgens inhoud over een ander verzamelingsitem. Als alternatief kun je statische inhoud in een repeater gebruiken door deze niet aan het CMS te koppelen.

Sandbox-verzameling

De optionele sandbox-verzameling is de verzameling die aan je website is gekoppeld in de Wix Editor. Inhoud in de Sandbox is niet zichtbaar op je gepubliceerde website, tenzij je je verzameling synchroniseert met je live-verzameling. Inhoud in de Sandbox wordt beïnvloed door je acties in de voorbeeldmodus. Lees hier.

Verzendknop

Een verzendknop is een knop die je aan een pagina toevoegt in combinatie met gebruikersinvoerelementen. Wanneer bezoekers op de verzendknop klikken, worden hun gebruikersinvoer opgeslagen in je verzameling.

Maak een verzendknop door een gewone knop aan je pagina toe te voegen en de optie Klikken is gekoppeld aan in te stellen op Verzenden

Synchroniseren (kopiëren/overschrijven)

Synchroniseren laat je inhoud verplaatsen tussen je optionele Sandbox- en Live-verzamelingen. Je kunt geselecteerde of alle items in een verzameling kopiëren van een Sandbox-verzameling naar de live versie van die verzameling.

Je kunt een Sandbox-verzameling ook overschrijven met alle inhoud van de live versie, of al je Sandbox-verzamelingen overschrijven met de inhoud van hun live versies. Je kunt synchronisatiebewerkingen alleen starten vanuit de Sandbox-verzameling.

Lees hier meer over de Sandbox.

Systeemvelden

Systeemvelden zijn velden die automatisch aan elke verzameling worden toegevoegd, standaard verborgen zijn en niet kunnen worden bewerkt. Systeemvelden zijn ID, Aanmaakdatum, Bijwerkingsdatum, Eigenaar en Dynamische paginalinks.

Gebruikersinvoerelementen

Gebruikersinvoerelementen laten je gebruikersinhoud vastleggen en opslaan in een verzameling. Koppel gebruikersinvoerelementen aan een dataset met de dataset-modus ingesteld op Alleen-schrijven of Lezen en schrijven.