Bots en spammers begrijpen

Leestijd 3 minuten
Bots en spammers kunnen je website overspoelen met spammail, irrelevante forumberichten en nepleden. Deze acties kunnen je reputatie schaden en het moeilijker voor je maken om je website te beheren.
Lees hoe bots werken en wat je kunt doen om te voorkomen dat ze je website beïnvloeden.
In dit artikel lees je meer over:

Hoe bots en spammers werken

Een bot is een computerprogramma dat een geautomatiseerde repetitieve taak uitvoert. Sommige bots, zoals crawlers van zoekmachines die je website scannen op wijzigingen en deze wijzigingen weergeven in de zoekresultaten, kunnen nuttig zijn voor je website. Andere soorten bots, zoals spambots, kunnen echter schadelijk zijn voor je website.
Spambots hebben als doel om vooraf voorbereide inhoud, zoals e-mails en forumposts, naar zo veel mogelijk mensen te sturen. Spambots zijn ontworpen om als menselijke gebruikers te klinken in de manier waarop ze schrijven, maar ze zijn meestal niet in staat om een interactie met een echt mens vol te houden.
Een spambot kan zich bijvoorbeeld aanmelden als lid van je website en vervolgens irrelevante e-mails sturen naar al je leden. Dit kan het moeilijker maken om echte e-mails in hun inbox te zien. Spambots kunnen ook meer dan alleen maar irritant zijn. Ze kunnen problemen veroorzaken voor je gebruikers als de inhoud die ze verzenden schadelijke links, malware of oplichterij bevat. Dit kan ook de reputatie van je website beschadigen.
Een ander voorbeeld van een kwaadaardige bot is een bot die een groot aantal nepleden aan je website toevoegt. Dit leidt ertoe dat je ledenlijst gevuld wordt met valse e-mailadressen en maakt het moeilijker voor je om echte leden te identificeren.

Websites tegen bots en spammers beschermen

Je kunt de lidmaatschapsinstellingen van je website en de instellingen van je Wix Forms aanpassen om je website te helpen beschermen tegen bots en spammers. Volg de onderstaande tips om je website veilig te houden.

Nieuwe leden vragen hun e-mail te bevestigen

Je kunt ervoor kiezen om een bevestigingse-mail naar je nieuwe websiteleden te sturen wanneer ze zich aanmelden. Dit zorgt ervoor dat ze zich hebben aangemeld met een actief e-mailadres dat ze bezitten.
Je hebt de mogelijkheid om een bevestiging aan te vragen van:
  • Alleen nieuwe leden die al in je contacten staan: Contacten worden automatisch aangemaakt, bijvoorbeeld wanneer iemand iets op je website koopt. Met de schakelaar uitgeschakeld in je instellingen voor aanmeldings- en inlogbeveiliging, hoeven alleen nieuwe websiteleden die al in je contacten staan hun e-mailadres te bevestigen. Dit is de standaard e-mailbevestigingsstatus en kan niet worden uitgeschakeld.
  • Iedereen die zich aanmeldt: Alle nieuwe websiteleden wordt gevraagd om hun e-mailadres te bevestigen. We raden aan dit in te schakelen voor extra veiligheid.
Je kunt deze instelling inschakelen in het Aanmeld- en inlogbeveiliging-gedeelte van je dashboard.
Een screenshot met de optie om e-mailbevestigingen in te schakelen voor alle nieuwe websiteleden.

ReCAPTCHA-velden toevoegen aan je aanmeld- en inlogformulieren

Je kunt reCAPTCHA-velden die websitebezoekers moeten controleren toevoegen aan je aanmeld- en inlogformulieren. Als ze het veld niet aanvinken, kunnen ze niet verder naar het ledengedeelte van je website.
Je kunt reCAPTCHA voor je leden inschakelen via Aanmelden, inloggen en beveiliging onder de instellingen voor websiteleden op het dashboard van je website. Je kunt ervoor kiezen om de reCAPTCHA-vakken alleen te tonen aan verdachte bots of aan iedereen.

Een screenshot met reCAPTCHA-opties voor aanmelden en inloggen.

Een reCAPTCHA-veld toevoegen aan je Wix Forms

Je kunt ook reCAPTCHA-velden toevoegen aan je Wix Forms om je website tegen spam te beschermen. Hiermee maak je een selectievakje op je formulier dat de bezoekers van je website moeten aanvinken voordat ze het kunnen verzenden.

Een reCAPTCHA-vakje aan je formulier toevoegen.